Ny världsmästare – i fokusförmåga!

2021-03-26  |  Blogg
Sverige har en ny världsmästare i Kristoffer Turdell. I veckan vann han totalen i Freeride World Tour, efter en magisk prestation på Bec de Rosses i Verbier.

Bec de Rosses är en sjuk tävlingsarena. Vansinnigt brant med många stora klippartier. Ett fall långt upp på berget kan få förödande konsekvenser eftersom det varar flera hundra höjdmeter ut över stora klippor. Dessa idrottare är varken galna eller dumdristiga, de är bara oerhört bra på att åka skidor i väldigt svår terräng. Kontroll är ett utslagsgivande bedömningskriterium vilket gör att åkarna måste åka stort och till synes våghalsigt, men samtidigt kontrollerat och utan att ha tendenser till att ramla.

Som i alla sporter gäller det att ha en supertydlig och konkret plan. Den svängen ska göras där, den svängen där och på den klippan ska du sätta din backflip. Riktigt svårt eftersom planen är satt utifrån att åkarna inspekterar tävlingsfacet genom kikare, från flera hundra meters håll. Det är sedan en helt annan sak att komma blåsandes i 100 km/h mellan klippor och stenar uppifrån.

 

Läs också: Vad har vädret med mentalt fokus att göra?

 

Så det krävs en enorm fokusering på vad som ska göras men också en flexibilitet i att ställa om vissa delar av planen. Samtidigt som tanken att “här får jag inte ramla” kan komma. Den här gången var det Kristoffer Turdell som navigerade bäst mellan klipporna.

Jag undrar också vad som hände Reine Barkered, som också hade möjlighet att vinna. Han ställer ner ett enormt åk med ett gigantiskt dubbeldropp i mitten av tävlingsfacet. Spana in det! Precis vid målhanget har det bildats en vinddriva som många hoppar som ett slags bonushopp. Reine överroterar en backflip och kraschar – något han inte gör så ofta. Kan det vara så att fokus på uppgiften försvann efter lättnaden av att ha klarat de extremt svåra droppen han gjorde tidigare i åket? Ett högst mänskligt misstag som händer även de absolut bästa idrottarna. Det är inte över innan det är över.

Stort grattis till Kristoffer Turdell!

Vill ni titta på den fantastiskt spännande reprisen så finns den här: https://www.freerideworldtour.com/ 

 

anders ekstrand
Anders Ekstrand
Pratamera Sport

Anders Ekstrand är legitimerad psykolog med inriktning mot idrottspsykologi och en av grundarna till Mottagningen för elitidrott och hälsa i Stockholm. Han har lång erfarenhet av att arbeta med elitidrottare, svenska landslag och riksidrottsgymnasier. Anders tävlade tidigare i extremskidåkning, och det var fascinationen över hur han och hans vänner påverkades av rädslan under farliga situationer på berget som först ledde in honom på psykologbanan.

 

Nyfiken på mer om mental träning?
Ta del av våra öppna föreläsningar med Anders Ekstrand. Se datum och anmälan i vårt kalendarium.

The title

Tuffhetsmodellen är en central del i den här kursen. Under kursen kommer den förklaras och modellen här under kommer att växa fram.