Vad har vädret med mentalt fokus att göra?

2021-03-15  |  Blogg
Vilket fantastiskt VM vi fått vara med om! Stora svenska framgångar i sprint och på långdistansen, även om Therese var outstanding. Här kommer några reflektioner från tv-soffan – och vi börjar faktiskt med att snacka lite väder...

Inledningsvis under VM blev värmen ett stort samtalsämne. Jag tyckte det märktes vilka som hade en mental strategi för detta och vilka som kanske famlade lite mer. De yttre förutsättningarna är ju samma för alla, och även om du som skidåkare känner dig mer bekväm eller tryggare på hård kärv konstsnö i 20 minusgrader, så gäller det att anamma utmaningen med lösa spår i 20 plusgrader på så bra sätt som möjligt.

Yttre förutsättningar – en mental utmaning

Vädret är en stor faktor i många idrotter och när det ställer till det så fokuseras ofta medias vinkling på väder och det kan även bli ett negativt fokus kring det internt i laget. Jag såg Frida Karlson avfärda frågan om värmen med ett kort “jag älskar värme” i en intervju, vilket liksom dödade de fortsatta frågorna om vem som gynnas och missgynnas av ett det ena eller det andra.

Inför och under OS i Tokyo kommer värmen vara ett stort samtalsämne. De idrottare som kan förflytta fokus mot att genomföra det de ska göra och anta utmaningen i stället för att gruva sig för värmen och den höga luftfuktigheten, kommer sannolikt ha bättre förutsättningar att hantera de yttre förutsättningarna.

De yttre förutsättningarna hade under VM också stor inverkan på damstafetten. Felvallningen av både Jonnas och Charlottes skidor kom med ett högt pris. Det hade varit spännande att följa beslutsprocesserna i vallatrailern och hur det kunde bli så fel. Om inte annat så skötte sig vallachefen Petter Myhlback bra, tog på sig hela skulden och skänkte åkarna trygghet så de slapp fundera på om det var något fel med formen. Det gäller att vara stor och sårbar även när det inte går som det tänkt.

Psykologisk trygghet ger framgång

Inom prestations- och organisationspsykologi pratas det ibland om psykologisk trygghet som en faktor för att skapa effektiva, framgångsrika team. Kortfattat handlar detta om att skapa trygghet och omhändertagande av medarbetare inom en organisation, även när misstag begås. Att visa mod och tillit till de olika medarbetarnas kompetens. Att stå upp och be om ursäkt för en vallamiss i en stafett där Sverige är favorittippade skapar en grund för tillit och att fortsätta sträva efter förbättring.

Givet de yttre förutsättningarna är det imponerande prestationer som genomförs när Ebba, Frida och Johaug fortsätter leverera på det sätt de gör. Det finns en tillit till formen och till kroppens förmåga att prestera – och förutsättningarna för att mäta sina krafter inom det svenska damlandslaget borgar gott inför nästa års OS.

När vi ändå är inne på tillitsfullt agerande till sitt utförande och kompetens måste jag slutligen nämna Kläbos sista sträcka på stafetten. Han åker lugnt och metodiskt under 7 km medan Bolshunov jagar ikapp. Följer honom fram till sista sprintbacken, trycker till och avgör stafetten på 15 meter. Det verkar inte finnas speciellt många mentala spöken i det agerandet!

Vi ses där ute!

 

anders ekstrand
Anders Ekstrand
Pratamera Sport

Anders Ekstrand är legitimerad psykolog med inriktning mot idrottspsykologi och en av grundarna till Mottagningen för elitidrott och hälsa i Stockholm. Han har lång erfarenhet av att arbeta med elitidrottare, svenska landslag och riksidrottsgymnasier. Anders tävlade tidigare i extremskidåkning, och det var fascinationen över hur han och hans vänner påverkades av rädslan under farliga situationer på berget som först ledde in honom på psykologbanan.

 

Nyfiken på mer om mental träning?
Ta del av våra öppna föreläsningar med Anders Ekstrand. Se datum och anmälan i vårt kalendarium.

The title

Tuffhetsmodellen är en central del i den här kursen. Under kursen kommer den förklaras och modellen här under kommer att växa fram.