VM-reflektioner – om revansch och beslut under press

2021-03-04  |  Blogg
Vilken öppning på detta VM, medaljerna haglade in! Som så många andra förundras vi över Jonna Sundlings dubbla guldmedaljer. Var det kanske kraschen i förra VM som egentligen lade grunden för guldet? I Pratamera Sports mentala träningsprogram fokuserar vi mycket på värdet av ditt idrottande. Varför du idrottar, dina core values eller som vi säger på svenska, din värderade riktning.

Revansch är för många en stark drivkraft. Var det revanschlusta som särskilde Jonna Sundlings prestationsförmåga och motivation att pressa sig till det yttersta vid exakt rätt tillfälle i jämförelse med konkurrenterna? Kanske… Om inte annat så vittnar Jonnas resa om en annan väldigt viktig del i att vara mentalt stark – att vända motgångar till framgångar. Varje elitidrottare kommer att stöta på svårigheter, förlora tävlingar, underprestera i perioder och drabbas av skador. De som snabbt kan svälja nederlaget, analysera, problemlösa och anpassa planen till att driva prestationsförbättringar, är de som kommer ta sig hela vägen.

Att pressa sig själv till max

Jessica Diggins brukar säga att hon har ett mentalt övertag jämfört med konkurrenter eftersom hon fullt ut kan pressa ut allt hon har i sin kropp vid varje tävling. Jag undrar om den övertygelsen har fått sig en törn efter 10 km skate i tisdags. Både Frida och Ebba beskriver att de båda pressade sig över sin förmåga i den starka värmen i Oberstdorf. Förmågan att våga gå in i smärtan och våga stappla upp i uppförsbackar med totalt stumma lår är såklart avgörande. Även här är varför en viktig del av den förmågan. Något som både Frida och Ebba verkar ha koll på.

Chansning eller rationellt beslut?

Sen måste vi ändå fundera på Oskars Svenssons strategi om att gå ovallat i finalen på sprinten. Ett i efterhand synnerligen dåligt val. Utan insyn är det svårt att veta hur detta beslut togs, vilka som var involverade och hur man tänkte. Men en sak som är viktig är att i efterhand göra analyser över hur beslut fattats. Detta gäller alla organisationer – även när det går bra. Vem för talan, vilka röster hörs mest, vilka blir inte hörda, är det ok att komma med avvikande åsikter eller finns det en “ja-sägar-kultur” i beslutsprocessen?

Vi människor upplever mängder av fallgropar och kognitiva brister när vi ska fatta logiska och rationella beslut. Och under press minskar vår förmåga att fatta kloka beslut. Chansningen att åka ovallat gick hem för Oskar i tidigare race under säsongen. Hur mycket präglade den erfarenheten beslutet under VM? Vilka andra faktiska parametrar, som banlängd, banprofil, data på hur mycket vallat vs ovallat påverkar i olika snötyper o.s.v., fanns att tillgå? Och som inte blev hörda i beslutsprocessen?

Vi vet som utomstående inte vad som hänt och hur beslutsprocessen gick till. Det viktigaste är att kolla bakåt hur beslut fattas i organisationen och dra lärdomar om hur beslut tas för att förhindra alla mänskliga fallgropar när vi fattar beslut.

 

anders ekstrand
Anders Ekstrand
Pratamera Sport

Anders Ekstrand är legitimerad psykolog med inriktning mot idrottspsykologi och en av grundarna till Mottagningen för elitidrott och hälsa i Stockholm. Han har lång erfarenhet av att arbeta med elitidrottare, svenska landslag och riksidrottsgymnasier. Anders tävlade tidigare i extremskidåkning, och det var fascinationen över hur han och hans vänner påverkades av rädslan under farliga situationer på berget som först ledde in honom på psykologbanan.

 

Nyfiken på mer om mental träning?
Ta del av våra öppna föreläsningar med Anders Ekstrand. Se datum och anmälan i vårt kalendarium.

The title

Tuffhetsmodellen är en central del i den här kursen. Under kursen kommer den förklaras och modellen här under kommer att växa fram.