Träna upp din mentala styrka trots pandemin

2020-11-12  |  Blogg
Coronapandemin har återigen tagit ett grepp om Sverige med fortsatta restriktioner för både träningar och tävlingar. Vasaloppet bjuder in 400 skidåkare att tävla i år, istället för 15 000. Idrottsverksamhet för ungdomar födda senare än -05 är inställd. Ovissheten kring kvalmöjligheter inför OS i Tokyo är stor – vi vet inte ens om Sommar-OS 2021 blir av, vilket berör stora delar av idrottsvärlden. Så hur kan man som idrottare, motionär eller elitidrottare tänka och agera för att hantera denna nya våg av pandemin?

När pandemin slog till i våras tänkte jag att det faktiskt skulle kunna medföra en positiv resultatutveckling då elitidrottare fick en längre obligatorisk återhämtningsperiod, vilket hade kunnat innebära starkaremindre slitna elitidrottare. Med nya restriktioner och bantade tävlingskalendrar blev det kanske inte riktigt så – och sannolikt är det inte längre återhämtning som saknas för idrottare just nu.  

Håll igång rutinerna – tillsammans 

Rutiner är viktiga för att elitidrottare ska kunna prestera på topp. Idrotten hjälper också många att skapa rutiner i vardagen, med träningar vissa dagarsamlingar vissa tider och matcher eller läger att se fram emot och planera andra rutiner kring. Nu behöver du istället skapa och upprätthålla dina egna rutiner. Om du arbetar hemma gäller det att hitta tydliga rutiner för att särskilja arbete från fritid – och detsamma gäller rutinerna kring träning. Fortsätt hålla dig till ditt träningsprogram. Om du och dina medidrottare inte kan eller får träna tillsammans, kan ni stärka känslan av att ändå träna tillsammans genom att göra det tillsammans fast enskilt. De flesta träningsapparnasom t.ex.  StravaFunbeatTrainingpreaks och Endomundohar sociala funktioner för att stärka känslan av att träna tillsammans.  På så sätt skapar vi fysisk distans, utan att det innebär social distans. 

Acceptans – en prestationspsykologisk nyckel 

Acceptera att läget är som det ärAcceptans är ett mentalt verktyg som vi arbetar mycket med i vårt eget program för mental träning, Pratamera Sport. Att kunna vara flexibel till att förutsättningar hela tiden förändras och att vara snabb med att skapa nya strategier enligt förändrade förutsättningar är en viktig prestationspsykologisk nyckel. Nu har du verkligen möjlighet att träna upp den styrkanAtt släppa besvikelsen av att ännu en tävling ställs in, eller om det vill sig illa en hel säsong, är inte enkelt men något vi måste göra. Om det är möjligt kan du anpassa dig genom att ställa om till en längre periods uppbyggnadsträning eller hitta andra möjligheter till utmaningar i form av fler teknikförbättringar eller lägga grunden för andra slags förbättringar. 

Agera fullt ut 

Gör det du ska göra, trots att det kan vara motigt att ta sig ut på de där tuffa träningspassen utan en klar målbild eller tävlingar att sikta på. Testa att ta dig ut ändå och utvärdera efteråt. Oftast släpper det värsta när man väl är igång. Man kan se pandemin som en ofrivillig möjlighet att träna upp sin mentala tuffhet, en annan aspekt som vi också arbetar mycket med i Pratamera Sports träningsprogram.  

En annan strategi är att göra sina egna tävlingar för att få möjlighet att på egen hand periodisera träningen inför ett mål. Agera i så fall fullt ut! Gör samma förberedelser som om du skulle tävla på riktigt. Ta på dig landslagströjan eller tävlingskläderna, ät maten som du skulle äta. Gör en noggrann plan för vad du ska genomförahur du ska göra det och agera fullt ut som om det är på riktigt. Visst, det kanske känns lite konstruerat till en början men det är ändå ett sätt att komma ihåg hur det är att tävla och skapa variation i träningsupplägget.  

Vi hoppas att saker blir bättre. Bara tanken på att komma tillbaka till den fullsatta arenan, ta in publiken, se idrottarna göra sig redo, iaktta det mentala spelet och få vara med om de avgörande ögonblicken när historia skrivs är ju värt att hålla ut inför, eller hur? 

Lycka till och kör hårt!

 

anders ekstrand
Anders Ekstrand, Pratamera Sport 
Leg. psykolog med specialinriktning mot idrottspsykologi

Nyfiken på mer om mental träning?
Ta del av våra öppna föreläsningar med Anders Ekstrand. Se datum och anmälan i vårt kalendarium.

The title

Tuffhetsmodellen är en central del i den här kursen. Under kursen kommer den förklaras och modellen här under kommer att växa fram.