Nu tar vi tag i “den mentala biten”!

2020-10-27  |  Blogg
Jag har arbetat med idrottspsykologi i 10 år. Jag har arbetat med elitidrottare och landslag på absolut högsta nivå och varit med på deras resor till stora mästerskap. Jag har arbetat med ledarskapsutveckling och med framtidens idrottsstjärnor på olika riksidrottsgymnasier. När det gäller att optimera teknik, fysik eller material är arbetssätt och tilltron till den vetenskapliga förankringen tydlig och självklar för alla. Men när det gäller arbetet med idrottspsykologi är det underligt nog ofta precis tvärt om.

Idrottspsykologi kan egentligen alla som någonsin idrottat relatera till. Alla har upplevt hur ens prestationsförmåga förändras eller försämras beroende på faktorer som ligger utanför ens faktiska fysiska förmåga. Det är också ofta det som gör elitidrott så spännande att titta på. Sportkommentatorerna pratar om den ”mentala biten”, hur det påverkar idrottaren och hur de borde eller inte borde tänka. 

Gunde är Gunde – vem är du?
För inte så länge sedan förordade idrottspsykologer att idrottare skulle visualisera sig själva vinna, titta sig i spegeln och säga att man var bäst – och djupandas när man blev nervös. Idag vet vi vad som funkar för att optimera en idrottares förutsättningar för prestation, både här och nu och på lång sikt. Vi poängterar nu vikten av att agera och att fokusera på det du ska och vill göra, tillsammans med tankar och känslor som kanske säger något annat. Tonvikten blir att fokusera på utförandet du vill göra. Men trots denna kunskap har bilden av och idén kring vad mental träning är inte riktigt hängt med.  

Ofta söker vi svar och ledtrådar till hur ” den mentala biten” fungerar genom att lyssna till hur framgångsrika elitidrottare resonerar. Hur gjorde Gunde? Hur tänker Mondo? Av deras svar kan man lätt lockas av att försöka tänka på samma sätt. Men Mondo är Mondo och Gunde är Gunde, med unika förmågor och unika strategier som är optimerade efter just deras mentala styrkor och svagheter. Det är inte alltid lätt att ta deras strategier och försöka göra dem till sina egna. 

Långsiktig hållbarhet
För en framgångsrik topprestation krävs både en långsiktig hållbarhet och noggrannhet i alla delar av satsningen mot toppen. Det är så lätt att se en förenklad bild över vad som krävs för att bli guldmedaljör på någon av de stora mästerskapen och det finns många fallgropar på vägen mot toppen. Några tränar för mycket, några slarvar med sin återhämtning. Vissa idrottare kanske äter för lite och får på så sätt svårt att nå sina absoluta topprestationer. För vissa kan det vara svårt att balansera sin idrottssatsning med utbildning eller arbete och att samtidigt ta hand om sina relationer. 

Idrottens baksida
Att hitta den balansen mellan perfektion, driv och hållbarhet kan vara svårt för många. Samtidigt vet vi att elitidrottare verkar under väldigt stor press. Från media, sponsorer och förväntningarna att ta platsen i nästa laguppställning. För fem år sedan pratades det väldigt lite om psykisk ohälsa inom idrottsvärlden. Idag vet vi att det förekommer, och att det inom vissa idrotter till och med finns en högre förekomst än för icke elitidrottare. Vi vet också att tröskeln för att söka hjälp är högre för elitidrottare än för icke elitidrottare. Idag finns det bra hjälp att få om du idrottar på landslagsnivå. Värre är det för dem som befinner sig utanför landslaget, på en lägre nivå eller i början av sin idrottskarriär. 

Framtidens elitidrottare
När Pratamera Sport drog igång var det en möjlighet för mig hjälpa till att öka och förändra förståelsen kring idrottspsykologi och vilka strategier som faktiskt fungerar. Att nå ut till fler utövare och idrottare som kanske förbises i dagens stödsystemt.ex. elitmotionärer och ungdomar som satsar fullt ut redan i unga år.  

Jag hoppas att vårt mentala träningsprogram kommer ge fler idrottare, från elitidrottare och elitmotionärer till juniorer och Vasaloppsåkare, en bättre förståelse för vad mental träning går ut på. Att varje idrottare som gått programmet ska kunna använda och behärska de konkreta verktygen och strategierna som de med hjälp av programmet anpassat för just sina psykologiska styrkor och svagheter. 

Jag hoppas också att vårt program kommer att bidra till en självklarhet i att drivas av sina värden, att fokusera på utförandet och agerandet och att hitta ett accepterande förhållningssätt till tankar, nervositet och känslor som kan stå i vägen. Slutligen hoppas jag att programmet leder till fler långsiktiga och framgångsrika karriärer, och att fler idrottare når sina drömmar och mål! 

Anders Ekstrand är legitimerad psykolog med inriktning mot idrottspsykologi och en av grundarna till Mottagningen för elitidrott och hälsa i Stockholm. Han har lång erfarenhet av att arbeta med elitidrottare, svenska landslag och riksidrottsgymnasier.  Anders tävlade tidigare i extremskidåkning, och det var fascinationen över hur han och hans vänner påverkades av rädslan under farliga situationer på berget som först ledde in honom på psykologbanan.

The title

Tuffhetsmodellen är en central del i den här kursen. Under kursen kommer den förklaras och modellen här under kommer att växa fram.