Ett program som gör skillnad – för så många idrottare som möjligt

2020-10-26  |  Blogg
När jag första gången klev in i omklädningsrummet var doften av torkat gräs och liniment det första jag lade märke till. Jag kände direkt suget efter att snöra på mig skorna och springa ut på planen efter den där bollen, det riktigt bubblade inom mig. Jag älskade att spela fotboll och det spelade ingen roll om det var träning eller match, glädjen fanns alltid där.

Året var 1999 och jag gick på fotbollsgymnasium i en liten ort i de värmländska skogarna. Även om man på den tiden inte alls hade samma kunskap om idrottspsykologi som man har idag, så pratades det förstås om det. Jag hörde tränarna prata om ”mentalitet” och ”vinnarskallar”, men inte så mycket mer än så. Vi läste en del teori, men jag kan inte minnas att vi någon gång pratade om mental träning – och om vi gjorde det var det mer om att man hade psykiska besvär och behövde hjälp.

Redan då fascinerades jag av hur olika personligheter funkade inom idrotten och jag kände också en nyfikenhet över dessa olikheter och hur de kunde hänga ihop med framgång.

Under sista året på gymnasiet fick vi spela in ett filmklipp som vi skulle titta på senare vid en återträff och i filmen skulle vi berätta vad vi trodde att vi skulle jobba med om 20 år. Jag kände mig lite nervös inför inspelningen och trots att det ju nästan är orimligt att i den åldern veta vad man vill, vet jag att jag nämnde två saker: psykologi och teknik. Även om högsta önskan förstås var att kunna försörja sig som professionell fotbollsspelare, så hade jag tydligen någon form av insikt redan då…

Rätt sorts mental träning i fokus

Idén om att starta upp ett företag för att erbjuda digital hjälp för psykisk ohälsa föddes under en familjemiddag i den lilla byn Hede i Härjedalen. Strax därefter, för fyra år sedan, tog Pratamera sina första stapplade steg. Redan då hade jag, med min bakgrund inom fotbollen och intresset för sport, en tanke om att också hitta ett sätt att hjälpa idrottare.

Så småningom tog jag kontakt med Henrik Gustafsson, docent i idrottsvetenskap på Karlstad universitet, som forskade på området och som växt upp i samma område i Värmland som mig. Vi hade till med spelat fotboll tillsammans en sväng, visade det sig då. Henrik nappade ganska omgående på min idé att bygga ett digitalt program för mental träning.

Vi insåg att det fanns många olika aspekter som var viktiga att förhålla sig till, t.ex. att idrottspsykologi överlag var ett område som saknade bra kunskapsspridning. För oss var det viktigt att förmedla vetenskapligt förankrade strategier och verktyg för mental träning, och att också hjälpa idrottare med en långsiktigt hållbar utveckling.

Digitalt = tillgängligt överallt

Sedan var det ju detta med att vi ville nå ut med programmet via en digital plattform – något vi kände var extra passande för just idrottare av olika slag, eftersom de ofta är ute och åker runt, både nationellt och internationellt, och behöver ha med sig sin mentala träning ”i fickan”. Vi ville också erbjuda idrottare stöd av idrottspsykolog på distans, något som vi kände definitivt skulle göra stor nytta i idrottssverige.

Sommaren 2019 började vi äntligen sätta ihop ett team för att bygga den digitala plattformen och det vetenskapligt förankrade innehållet, och det var då vår idrottspsykolog Anders Ekstrand, som bl.a. är en av grundarna till Mottagningen för elitidrott och hälsa i Stockholm, kom ombord på projektet.

Min förhoppning är att Pratamera Sports mentala träningsprogram ska åstadkomma förändring och verkligen göra skillnad för många olika slags idrottare, från motionärer som vill må bra fysiskt och psykiskt till elitsatsande idrottare och också de som är på högsta nivån, oavsett vilket typ av sport man håller på med. Jag hoppas också att vi lyckas med att tidigt fånga upp psykisk ohälsa hos idrottare, så de kan få den hjälp de behöver av våra kunniga idrottspsykologer.

Efter drygt ett år av hårt slit av alla inblandande är vi så äntligen redo att lansera programmet i sitt första utförande, och det känns fantastiskt!

Patrik Hast är grundare till och vd för Pratamera Sverige AB och för Pratamera Sport. Han är socionom och har i många år arbetat med behandling av psykisk ohälsa och är även idrottspsykologisk rådgivare för Riksidrottsförbundet. Han har en bakgrund som både spelare och tränare inom fotboll och e-sport men ägnar sig numera helst åt att köra mountainbike.

The title

Tuffhetsmodellen är en central del i den här kursen. Under kursen kommer den förklaras och modellen här under kommer att växa fram.