Kör hårt, men smart!

2020-10-15  |  Blogg
Mental träning handlar för mig om att kunna prestera bäst när det gäller - men också ha roligt och vara i balans på vägen dit. De flesta som börjar idrotta gör det för att de tycker att det är kul och givande, men någonstans på vägen är det många som tappar bort glädjen och drivs mer och mer av resultatmålen.

Till sist är det enbart drivet att vinna, eller kanske till och med mest rädslan för att förlora som driver en, och då kan man hänga på en väldigt skör tråd mot överträning och i värsta fall utbrändhet. Speciellt om man, precis som jag gjorde, ser att enda vägen till att bli bättre är att träna mer och hårdare.  

Från toppen till utbrändhet 

För egen del var jag otroligt tuff mot mig själv, hade tjockt pannben skulle man kunna säga. Jag kunde pressa mig själv hårdare och längre i både träning och tävling än många av mina konkurrenter, och detta förde med sig några riktigt fina resultat under några få år. Men då jag inte hade förståelsen för vikten av återhämtning, framför allt mental återhämtning, och dessutom efter några år mest drevs av viljan att vinna, så vek min formkurva av neråt och slutade i överträning. Det ledde sedan till utbrändhet, och även fast jag kom tillbaka och vann SM på Ironmandistansen tre år senare, så var det slutet på min elitkarriär i triathlon.  

Givetvis krävs det hård och målmedveten träning för att bli bättre, men min erfarenhet idag är att det definitivt går att utvecklas och nå hela vägen till toppen i sin idrott genom att fokusera något mindre på de direkta resultatmålen och lite mer på vikten att behålla glädjen i det man gör också.  

Nå längre och högre med glädjen i behåll 

Kanske utvecklas man något långsammare om man, förutom att jobba mot resultatmål, också ser till att behålla glädjen i sin drottEftersom glädjen är så otroligt viktigt för att man ska vara hel och frisk och kunna träna i många år, kommer oftast den som finner mening och glädje i sin idrott inte bara nå högre utan också ha en längre karriär. Kontinuitet över många år är ju nyckeln till att utvecklas och nå toppen! 

Jag är rätt säker på att om jag redan då hade förstått att mental träning (vilket för mig inkluderar mental återhämtning) är en nyckel till hur man ska tänka för att behålla lugnet och prestera bäst när det gäller, så skulle min idrottskarriär sett annorlunda ut. En kanske något jämnare utvecklingskurva i början av min aktiva karriär, men en betydligt längre aktiv karriär med bättre resultat som följd.  

Ett verktyg för förståelse 

För mig är Pratamera Sports mentala träningsprogram ett självklart val, för mig som aktiv själv men framför allt något jag vill sprida vidare till ungdomar, juniorer och även vuxna som vill utvecklas, få kontroll på sina mentala krafter och prestera bäst när det gäller samtidigt som de behåller glädjen hela vägen dit! 

Men också för att detta träningsprogram är ett verktyg för att i tid mäta och förstå om eller när man håller på att passera gränsen, som jag gjorde, och få professionell hjälp att bryta det mönstret och hitta tillbaka till rätt spår igen innan det är för sent.  

Och det är just detta som satt grunden till det ordspråk jag idag har med mig i min egen coachingverksamhet inom triathlon: Kör hårt, men smart! 

 

Clas Björling är f.d. proffs i triathlon med flera pallplatser på internationella Ironman-tävlingar på sitt CV. Han höll det svenska rekordet på Ironmandistansen i 7 år och är även svensk mästare och europamästare i adventure racing. Idag är Clas aktiv som elitmotionärjobbar som coach/föreläsare och är även tävlingsledare för Vansbro Triathlon. 

The title

Tuffhetsmodellen är en central del i den här kursen. Under kursen kommer den förklaras och modellen här under kommer att växa fram.