Konsten att skapa ett bra lagbygge inför Handbolls VM

2021-01-15  |  Blogg
Handbolls-VM är på gång och jag tänkte i denna blogg ta chansen att belysa och reflektera över några mentala aspekter som är viktiga att hålla koll på, både för tränare och spelare, som del i förberedelserna och vad som är viktigt att fokusera på under själva mästerskapet. Det jag går in på här gäller såklart inte bara just handboll utan är relevant för de flesta lagsporter i situationer då det verkligen gäller att prestera.

En fundamental och grundläggande del i en långsiktig satsning är skapandet av en prestationskultur som är bra och framgångsrik för laget. Prestationskultur skapas oavsett om laget eller lagledningen arbetar aktivt med lagbygget eller inte. Kulturen skapas av allt som lagmedlemmarna gör på och av planen. Du kan som ledare och tränare låta den kulturen skapa sig själv eller arbeta mer aktivt med att forma den. I arbetet med lagbyggen och prestationskulturer finns risken att man fastnar i ord. Det kan vara värdeord eller lagord, så som att “vi ska vara vinnare”, “respektera varandra” eller att “vi ska vara stolta över att vara med i landslaget”. Sällan definieras dessa ord närmare. Många kan säkert relatera till olika företags värdegrundsarbete som allt som oftast hamnar i en pärm längst ner i bokhyllan eller i fil långt uppe i molnet.

Att göra gör skillnaden

Intentionen är bra, vi vill med värdeord eller ord som definierar lagets prestationskultur, skapa beteenden kopplade till dessa. Men om vi inte tittar på vilka beteenden som vi vill se, riskerar orden att bli ganska platta. Om vi skulle fokusera mer på vad laget ska göra för att agera enligt värdeorden blir möjligheterna bättre för att skapa den där vinnande prestationskulturen. Men hur gör man det?

Vad ska laget stå för?

Grunden måste läggas långt före mästerskapet, tillsammans med laget. Med hjälp av frågor som t.ex. “Hur vill vi definiera vår resa tillsammans?”, “Vad ska historieböckerna säga om oss?”, “Hur vill vi bli ihågkomna?”. Så kan ni påbörja arbetet med att ta fram de värdeord eller det som ska lägga grunden för lagets resa mot VM – och när orden väl är definierade, börjar det riktiga arbetet med att skapa en bra prestationskultur.

Ge värdeorden värde

I nästa steg måste laget bestämma hur man kan se att värdeorden verkligen genomförs. Vid vilka tillfällen och med vilka beteenden agerar vi som lag värdeorden? Om värdeordet är stolthet – hur syns stoltheten i omklädningsrummet, inför matchstart, efter vinst och efter förlust? Om ett värdeord är noggrannhet, hur syns det i gymmet, hur syns det i löpningarna och i spelvändningarna under matchen? Hur syns det i vad vi gör som lag och i vad varje lagmedlem gör? Det är just det här som kan vara så svårt – att översätta orden till beteenden. Det vi gör.

Förstärkande kultur

När beteendena väl är på plats gäller det att uppmärksamma dem och skapa en stolthet i att utföra de beteenden som vi i laget kommit överens om. Hur håller vi prestationskulturen levande? Hur uppmärksammar vi när vi gör rätt? Hur peppar vi och stöttar vi varandra?

Mentalt utmanande situationer

Handboll är en utpräglad lagsport med tydliga roller och ett behov av tydligt agerande utifrån sin roll både i försvar och i anfall. Vidare finns det mentala utmaningar i form av momentumskiften, d.v.s. att ett lag under en period har ett spelmässigt momentum och övertag. Sedan har vi mentala utmaningar i hur man tacklar baklängesmål, speciellt i avgörande lägen och i samband med missade anfall, eller att våga ta skott i avgörande lägen.

Alla dessa situationer behöver en plan och en strategi. Om laget har lagt en stabil grund för prestationskuturen är det lättare att både skapa och hålla fast vid de utformade planerna. Hur ska vi agera med noggrannhet och stolthet efter ett baklängesmål? Vilka löpningar ska tas? Vilka kombinationer? Hur ska vi agera efter ett missat anfall? Vilken kroppshållning ska vi ha? Vad vill vi se? Alla dessa strategier handlar om att inte tappa momentum, att hålla sig till planen och att agera enligt den. För hur jobbigt är det inte att spela mot ett lag som inte hänger med huvudet utan bara fortsätter?

Uppmärksamma när spelarna gör prestationkulturen

Ett konkret sätt att levandegöra och förstärka prestationskulturen är att faktiskt räkna hur många gånger den syns på planen. Filma gärna matcherna och analysera hur spelarna agerar. Hur många gånger i matchen ser vi snabba hemspringningar efter ett missat anfall? Kan vi öka den frekvensen? Speciellt sista kvarten? Hur snabbt kommer vi igång med nästa anfall efter ett baklängesmål? Kan vi minska den tiden? Hur många hänger med huvudet? Hur många gör inte det utan fortsätter med ett stolt kroppsspråk och när? Kan vi öka antalet som agerar med stolthet även när det är motigt? Det vi vill uppmärksamma är det som görs bra och sträva efter att göra det ännu bättre. Att vara ännu mer stolta, ännu mer noggranna och ännu mer vinnare.

På så sätt blir prestationskulturen levande, konkret användbar och en viktig del i satsningen. Spelarna och lagledningen får ett till verktyg för att få kontroll på vad som ska stå om dem i historieböckerna!

Jag hade förmånen att se den magiska semifinalen mellan Norge och Kroatien på plats i Tele2 Arena förra året. Vi får hoppas på fler spännande matcher i VM det här året. Ett tips – håll koll på Norges agerande efter baklängesmål och jämför det med andra nationer…

 

anders ekstrand
Anders Ekstrand 
Pratamera Sport 

Anders Ekstrand är legitimerad psykolog med inriktning mot idrottspsykologi och en av grundarna till Mottagningen för elitidrott och hälsa i Stockholm. Han har lång erfarenhet av att arbeta med elitidrottare, svenska landslag och riksidrottsgymnasier.  Anders tävlade tidigare i extremskidåkning, och det var fascinationen över hur han och hans vänner påverkades av rädslan under farliga situationer på berget som först ledde in honom på psykologbanan.

Nyfiken på mer om mental träning?
Ta del av våra öppna föreläsningar med Anders Ekstrand. Se datum och anmälan i vårt kalendarium.

The title

Tuffhetsmodellen är en central del i den här kursen. Under kursen kommer den förklaras och modellen här under kommer att växa fram.