Vetenskapen bakom

Metodiken i Pratamera Sports träningsprogram för mental tuffhet bygger på en vidareutveckling av Kognitiv beteendeterapi (KBT) som kallas Acceptance and Commitment Therapy (ACT). I korta drag handlar ACT om att identifiera, drivas och vägledas av vad du verkligen vill göra med ditt liv. Det du har ansvar inför dig själv att sträva emot.

Programmet handlar om att hitta strategier för att ta med dig hinder på vägen istället för att undvika dem, som t.ex. begränsande tankar, känslor och andra saker du vill undvika och som brukar dyka upp när du vill göra något som verkligen är viktigt för dig.

Innehållet är utvecklat i samarbete med två av Sveriges främsta experter inom idrottspsykologi, Anders Ekstrand och Henrik Gustafsson. Det är också Anders och Henrik som guidar deltagaren genom programmet, förklarar teorier och fördjupar analyser och strategier som hjälper deltagaren att förändra sina beteenden och uppnå sina mål.

Anders Ekstrand, leg. psykolog med inriktning mot idrottspsykologi

Anders är en av grundarna till Mottagningen för elitidrott och hälsa i Stockholm och har lång erfarenhet av att arbeta med elitidrottare, svenska landslag och riksidrottsgymnasier.

”Det finns många idéer kring mental träning som idrottspsykologiskt varken är vetenskapligt förankrade eller verksamma. Jag drivs av att konkretisera det vi vet funkar, göra det begripligt och få möjligheten att hjälpa så många idrottare som möjligt att nå sina mål. Det handlar inte bara om topprestationer – det handlar om att skapa långsiktighet och hållbarhet i alla olika delar av idrottarens liv.”

Henrik Gustafsson, professor i idrottsvetenskap

Henrik är idrottspsykologisk rådgivare, grundutbildad psykoterapeut med inriktning mot elitidrott och har under närmare 20 år arbetat med ett stort antal elitidrottare.

”Inom idrotten är ofta kunskapen om träningslära, teknik och taktik hög, medan idrottspsykologisk kunskap oftast upplevs som svår. Jag brinner för att avmystifiera idrottspsykologin, göra den begriplig och praktiskt användbar. Att nå ut till idrottare som idag inte har möjlighet att träffa en idrottspsykolog, så att fler får ta del av beprövade metoder för att må och prestera bra i sin idrottssatsning, är jätteviktigt för mig. ”

The title

Tuffhetsmodellen är en central del i den här kursen. Under kursen kommer den förklaras och modellen här under kommer att växa fram.