Myter och fakta

Idrottsliga framgångar förklaras ofta med att den fysiska träningen förfinats eller att tekniken förbättras, medan de i själva verket ofta beror på idrottarens förmåga att fokusera och prestera under press. Så varför jobbar inte alla idrottare lika systematiskt med mental träning som de gör med fysisk träning? Kanske beror det på att man inte har kunskap eller hinner följa med i utvecklingen. Här är några vanliga myter om mental träning – testa och se hur bra koll du själv har!

Myt: Antingen är du en ”vinnarskalle”, eller så är du det inte.

Alla kan bli en vinnarskalle!
Det finns en bild om att “vinnarskallar” föds med vissa egenskaper och att man antingen “har det” eller inte. En myt som sannolikt bygger på okunskap kring mental träning och hur kopplingen mellan psykologiska färdigheter och prestation ser ut. Det kan också bero på att det är enklare att förklara idrottsliga framgångar med konkreta saker som förmåga att uppta syre, snabbhet eller teknik. Att mäta psykologiska färdigheter, som t.ex. hur du behåller ditt självförtroende under motgång, är nästan omöjligt. Men med rätt träning och en rejäl dos envishet kan de flesta idrottare bli en ”vinnarskalle”.


Myt: Mental träning är bara till för idrottare som har ”problem”.

Samma för fysisk träning? Knappast!
Många tror att idrottspsykologi och mental träning bara är till nytta om man har psykiska problem eller svårigheter. Motsvarande myt inom fysisk träning skulle vara att bara idrottare med någon form av fysiskt besvär skulle använda sig av fysisk träning, vilket förstås ingen skulle ta på allvar. Målet med mental träning är att förbättra en befintlig prestationsförmåga, precis som det är med fysisk träning.


Myt: Mental träning är bara till för elitidrottare.

Mental träning kan utveckla alla!
Kanske får de som tävlar på högsta nivå den största belöningen resultatmässigt, men mental träning är konstruktivt för de flesta idrottare – särskilt för ungdomar som är under utveckling. Mental träning kan också användas för att förbättra sitt välmående överlag, och är vanligt bland företagschefer och ledare i andra sammanhang där prestation är ett viktigt inslag.


Myt: Mental träning funkar inte.

Jo, om den är seriös!
Vissa tycker fortfarande att idrottspsykologi är nonsens som inte ger några positiva effekter. Forskning visar däremot att mental träning förbättrar prestationsförmågan. Det stämmer också överens med den upplevelse som elitidrottare och deras tränare vittnar om. Se bara till att den mentala träningen du jobbar med är seriös, baserad på psykologiskt vedertagna metoder – enkla, snabba hokus pokus-lösningar gör du nog bäst i att skippa!


Myt: Mental träning ger inget hållbart resultat.

Jo – om du övar, övar och övar!
Mental träning är ingen magisk lösning, men det är inte ovanligt att idrottare och tränare förväntar sig att ett par timmars mental träning räcker för att lära sig fokusera på rätt sätt eller reglera sin spänningsnivå. Men som forskningen visar behöver mental träning utföras systematiskt och kontinuerligt för att ge effekt – precis som fysisk träning.


The title

Tuffhetsmodellen är en central del i den här kursen. Under kursen kommer den förklaras och modellen här under kommer att växa fram.