Mental träning på schemat

En hållbar satsning för idrottselever som vill maximera sin potential och utvecklas i sin idrottssatsning.

Kontakta oss och kom igång

En hälsosam prestationskultur

Pratamera Sports program ger elever, lärare, föräldrar och tränare ett gemensamt förhållningssätt till mental träning, vilket odlar en långsiktigt hälsosam miljö som varje enskild elev kan utvecklas i på ett hållbart sätt.

Utbildningspaket från Pratamera Sport

Med ett utbildningspaket kan ni som skola hjälpa era idrottselever att utvecklas, prestera och må bättre, men också ge lärare och tränare vad de behöver för att stötta eleverna på vägen mot mental tuffhet, omsätta strategier och metoder i praktiken under gemensamma lektioner och träningspass och följa elevernas utveckling och mående över tid. Varje paket kan skräddarsys och utökas med tilläggstjänster

Idrottspsykologi som ger resultat

Pratamera Sports program är utvecklat i samarbete med två av Sveriges främsta experter inom idrottspsykologi, Anders Ekstrand och Henrik Gustafsson. Det är också Anders och Henrik som guidar deltagaren genom programmet, förklarar teorier och fördjupar analyser och strategier som hjälper deltagaren att förändra sina beteenden och uppnå sina mål.

Anders Ekstrand, leg. psykolog med inriktning mot idrottspsykologi

Anders är en av grundarna till Mottagningen för elitidrott och hälsa i Stockholm och har lång erfarenhet av att arbeta med elitidrottare, svenska landslag och riksidrottsgymnasier.

”Det finns många idéer kring mental träning som idrottspsykologiskt varken är vetenskapligt förankrade eller verksamma. Jag drivs av att konkretisera det vi vet funkar, göra det begripligt och få möjligheten att hjälpa så många idrottare som möjligt att nå sina mål. Det handlar inte bara om topprestationer – det handlar om att skapa långsiktighet och hållbarhet i alla olika delar av idrottarens liv.”

Henrik Gustafsson, professor i idrottsvetenskap, Karlstad universitet

Henrik är idrottspsykologisk rådgivare, grundutbildad psykoterapeut med inriktning mot elitidrott och har under närmare 20 år arbetat med ett stort antal elitidrottare.

”Inom idrotten är ofta kunskapen om träningslära, teknik och taktik hög, medan idrottspsykologisk kunskap oftast upplevs som svår. Jag brinner för att avmystifiera idrottspsykologin, göra den begriplig och praktiskt användbar. Att nå ut till idrottare som idag inte har möjlighet att träffa en idrottspsykolog, så att fler får ta del av beprövade metoder för att må och prestera bra i sin idrottssatsning, är jätteviktigt för mig. ”

ETT VINNANDE SKOLKONCEPT

NIU, LIU eller RIG? Med en långsiktig satsning på mental träning och psykisk hälsa kan er skola vara med och leda utvecklingen mot en hälsosam idrottskultur där alla är vinnare. Kontakta oss på hej@pratamerasport.nu om ni har frågor, vill anmäla er till event eller få hjälp att köpa in vårt skolpaket.

Webinarium med Anders

Under våren 2021 höll vår idrottspsykolog Anders Ekstrand ett antal öppna föreläsningar om mental träning. Kontakta oss på hej@pratamerasport.nu för mer information om kommande datum eller om ni vill ha ett skräddarsytt webinarium till er skola.

Skräddarsydda lösningar

Vill ni ha en kick-off eller ett webinarium för just er skola? Eller behöver ni hjälp med att hitta rätt programlösning för just era elever? Hör av er på hej@pratamerasport.nu så bokar vi in ett möte.

Handledning för lärare, tränare och föräldrar

Vi erbjuder både idrottspsykologisk coaching till lärare och tränare och föräldrautbildningar relaterade till vårt träningsprogram. Kontakta oss på hej@pratamerasport.nu för mer information.

Psykologkontakt efter avslutat program

När era elever avslutat programmet kan vi erbjuda regelbunden uppföljning tillsammans med idrottspsykolog i olika omfattning. Kontakta oss på hej@pratamerasport.nu om ni vill veta mer.

Har du koll på myterna om mental träning?

Antingen är du en ”vinnarskalle”, eller så är du det inte

Alla kan bli en vinnarskalle!

Det finns en bild om att “vinnarskallar” föds med vissa egenskaper och att man antingen “har det” eller inte. En myt som sannolikt bygger på okunskap kring mental träning och hur kopplingen mellan psykologiska färdigheter och prestation ser ut. Det kan också bero på att det är enklare att förklara idrottsliga framgångar med konkreta saker som förmåga att uppta syre, snabbhet eller teknik. Att mäta psykologiska färdigheter, som t.ex. hur du behåller ditt självförtroende under motgång, är nästan omöjligt. Men med rätt träning och en rejäl dos envishet kan de flesta idrottare bli en "vinnarskalle".

Mental träning är bara till för idrottare som har ”problem”

Samma för fysisk träning? Knappast!

Många tror att idrottspsykologi och mental träning bara är till nytta om man har psykiska problem eller svårigheter. Motsvarande myt inom fysisk träning skulle vara att bara idrottare med någon form av fysiskt besvär skulle använda sig av fysisk träning, vilket förstås ingen skulle ta på allvar. Målet med mental träning är att förbättra en befintlig prestationsförmåga, precis som det är med fysisk träning.

Mental träning är bara till för elitidrottare

Mental träning kan utveckla alla

Kanske får de som tävlar på högsta nivå den största belöningen resultatmässigt, men mental träning är konstruktivt för de flesta idrottare - särskilt för ungdomar som är under utveckling. Mental träning kan också användas för att förbättra sitt välmående överlag, och är vanligt bland företagschefer och ledare i andra sammanhang där prestation är ett viktigt inslag.

Mental träning funkar inte

Jo, om den är seriös

Vissa tycker fortfarande att idrottspsykologi är nonsens som inte ger några positiva effekter. Forskning visar däremot att mental träning förbättrar prestationsförmågan. Det stämmer också överens med den upplevelse som elitidrottare och deras tränare vittnar om. Se bara till att den mentala träningen du jobbar med är seriös, baserad på psykologiskt vedertagna metoder - enkla, snabba hokus pokus-lösningar gör du nog bäst i att skippa!

Mental träning ger inget hållbart resultat

Jo - om du övar, övar och övar

Mental träning är ingen magisk lösning, men det är inte ovanligt att idrottare och tränare förväntar sig att ett par timmars mental träning räcker för att lära sig fokusera på rätt sätt eller reglera sin spänningsnivå. Men som forskningen visar behöver mental träning utföras systematiskt och kontinuerligt för att ge effekt – precis som fysisk träning.

Fick du inte svar på din fråga? Kontakta oss

Steg för steg till mental tuffhet

Programmet består av 12 moduler, och du jobbar med varje modul i ungefär en vecka. Teori varvas med analyser och praktiska övningar så att du stegvis bygger upp nya förmågor och färdigheter. Ju mer tid och energi du satsar på programmet, desto mer kommer du få ut av det. Under tiden du går programmet - och under resten av din idrottskarriär.

1 Analys

Du gör en övergripande analys av ditt idrottande och skapar en tydlig bild av var du är just nu, vart du vill och vilka förutsättningar du har för att ta dig dit.

2 Värderad riktning

Vi går igenom vad värderad riktning är och på vilket sätt den kan ta dig mot dina mål. Du börjar bygga din mentala tuffhetsmodell genom att utforska din värderade riktning.

3 Utforska hinder

Vi undersöker hur hjärnan fungerar och hur tankar och känslor kan utgöra hinder för vår förmåga att prestera. Du bygger på din mentala tuffhetsmodell med dina hinder.

4 Dina beteenden

Du undersöker dina beteenden i olika idrottssituationer, vad du gör och varför. Du identifierar nyckelbeteenden och lär dig hur du kan öva på dina nyckelbeteenden när du tränar.

5 Våga utmana

Du hittar fler situationer där du kan öva upp din mentala styrka, även i ditt liv utanför idrotten. Du gör en ”våga-lista” och fortsätter skärpa din förmåga att fokusera.

6 Fokusera mera

Vi utforskar fler och svårare fokusövningar så du är väl förberedd inför fokusarbetet du kommer göra under veckans träningspass.

7 Målsättning & utvärdering

Vi tittar närmare på målsättning och utvärdering. Du sätter mål och delmål och utvärderar hur din prestationsförmåga har förändrats sedan du påbörjade programmet.

8 Hitta balansen

Du uppdaterar din tuffhetsmodell med nya, svårare situationer för att utveckla din mentala styrka ytterligare. Vi utforskar även balansen mellan ditt idrottsliv och ditt övriga liv.

9 Återhämtning

Du undersöker balansen mellan träning och återhämtning, lär dig för att lägga upp en hållbar träningsplan och tittar närmare på olika slags återhämtning, som kost och sömn.

10 Din inre kritiker

Du lär känna din inre kritiker och skriver en ny berättelse om dig själv som ska leda dig framåt på ett mer konstruktivt sätt.

11 Hantera motgångar

Vi fördjupar oss i motgångar och utforskar strategier för att hantera motgångar och vända dem till möjligheter att utveckla din mentala styrka.

12 Utvärdering och planering

Du utvärderar din utveckling, prestationsförmåga och vilka resultat din mentala träning gett. Du gör en plan för din fortsatta utveckling och idrottskarriär framåt.

The title

Tuffhetsmodellen är en central del i den här kursen. Under kursen kommer den förklaras och modellen här under kommer att växa fram.